Nacionalni park Krka

Izdvojeno:

mjesto Raslina
grad Skradin
Nacionalni park Krka
Tok rijeke Krke
ručak/večera
degustacija vina

Dignite ljestvicu i stisnite zube jer Vas vodimo na jedinstveno putovanje kroz dalmatinski krš i divlju prirodu do jednog od najljepši NP Krka na ovom području Europe.
Krka je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj poznat po velikom broju jezera i slapova. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji nizvodno od Miljevaca, a samo par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika. Obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kroz kanjon dug 75 km, protječe kroz Prokljansko jezero, te utječe u Šibenski zaljev. Prostire na 142 kvadratna kilometra, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina. Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi.
Na putu prema NP Krka prolazimo kroz mala dalmatinska mjesta koja su se smjestila na ušću rijeke Krke.
Zaton je tipično je dalmatinsko naselje, okružen brežuljcima, sazdan od starih i novih kamenih kuća, niknuo je na samom rubu istoimenog zaljeva u kanalu koje bočato Prukljansko jezero povezuje sa Šibenskim zaljevom. Uvala je okružena brežuljcima Rastovac (133 m), Križeva glava (102 m) i Glavica (147 m).
Daljnim bicikliranje prolazimo kroz mjesto Raslina.
Raslina je mjesto na zapadnoj obali Prokljanskog jezera. Prvi put se spominje 1298. godine prigodom osnivanja šibenske biskupije. U Drugom Svjetskom ratu je spaljeno do temelja. Danas je Raslina turističko mjesto poznato po ribljim specijalitetima i kvalitetnim vinima.
Slijedeća destinacija je Skradin do kojega se probijamo makadamskim i bijelim putevima kroz ljepote dalmatinskog krša.
Grad Skradin, smješten petnaestak kilometara od Šibenika, predstavlja jedan od starijih hrvatskih gradova.
Svoju povijest Skradin ispisuje još u doba Ilira, a ime je dobio u vrijeme kada su ti krajevi došli pod rimsku vlast. Tako se na mjestu ilirskog grada razvila antička Scardona, važno prometno, trgovačko i upravno središte.
Rimska Scardona je bila do temelja razrušena i opustošena, a nakon dolaska naselje su obnovili Hrvati, a pod današnjim imenom spominje se u 10. stoljeću. Njegov položaj u samoj blizini Nacionalnog parka Krka ga čini jednom od važnih jadranskih destinacija u domeni nautičkog turizma.
Nakon posjeta NP Krka, ugodnom i laganom voznjom uz kanal rijeke Krke vraćamo se prema Zatonu, zatim u Vodice.

Naglasci:
Lokacija: Vodice
Polazna / završna točka: Vodice
Dužina staze: 45-50 km
Težina staze: zahtjevna
Vrijeme vožnje: 4:30-5:30 sata

Print Friendly, PDF & Email