Izlet u vodičku povijest

izdvojeno:
Crkva sv.Ilije
Rimska cisterna (ograđenica)
Crkva sv.Ivana
stari rimski Bunari
arheološki lokalitet Velika Mrdakovica
arheološki lokalitet Arausona
ručak/večera
degustacija vina

Dobro došli na stazu koja će Vas provesti kroz Vodičko zaleđe gdje su se razvila prva naselja još u prapovijesno doba.
Osjetite duh prošlosti i zavirite u vodičku povijest. Jedna od naljepših staza odvesti će vas na prekrasno putovanje.

Na ovoj stazi prolazimo: Crkvu sv. Ilije proroka, staru rimsku cisternu (ograđenicu), crkvu sv. Ivana, stare rimske bunare, prapovijesno naselje Aruzonu, arheološki lokalitet Velika Mrdakovica.
Putovanje započinjemo iz centra Vodica.
Laganom vožnjom po makadamskim putevima uz koji nas prate precizno izrađeni shuhozidi, krećemo se prema našoj prvoj stanici crkvici sv. Ilije Proroka.
Mala crkvica se smjestila među obrađivanim poljima vodičkog zaleđa. Crkvu su sagradili stanovnici naselja Pišća još davne 1298. godine. Crkvica je 1493. godine posvećena sv. Iliji Proroku. Ograđena je ovalnim zidom i na tom se prostoru naziru ostaci grobova. Jednom godišnje, 20. kolovoza, u njoj se održava sveta misa.
Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Živio je i djelovao u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista. Prema Svetom pismu bio je „Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”.

Nakon kratkog predaha put nastavljamo prema unikatnoj staroj rimskoj cisterni.
U podnožju brda na kojemu se smjestilo naselje Arauzona, još uvijek se nalazi prirodna kaptaža, nadsvođena u rimsko doba, koju domaći ljudi danas zovu Ograđenica i služila je za opskrbu vodom lokalnog stanovništva, dok se stoka napajala u lokvi u polju, sjeverno od naselja.
Aruzona-Velika Mrdakovica
Na ovom lokalitetu od petog stoljeća prije nove ere, pa do drugog stoljeća poslije Krista, postojalo je liburnsko-rimsko naselje s nekropolom, vjerojatno Arauzona kako to u svojim putopisima spominje Plinije, a najbolje očuvani su arheološki ostaci antičke cisterne.
Dolaskom Rimljana, oko 1. stoljeća, isluženi rimski vojnici ostali su živjeti na ovom području i počela je romanizacija stanovništva. Rimljani su donijeli novu kulturu i što je važnije, suvremeniju agrotehničku metodu obrade zemlje, pa u tom razdoblju dolazi do naglog razvoja poljoprivrede, povećavaju se obradive površine, razvija se trgovina i stvara splet trgovačkih puteva na kojma niču naselja.
Ugodnom vožnjom kroz zelene oaze idemo do slijedeće postaje crkve sv. Ivana
Naselje Rakitnica spominje se 1311. godine, a danas se još naziru ostaci nekadašnjih kuća i zidina izgrađenih u suhozidu. Mjesna crkva sv. Ivana Krstitelja, smještena u neposrednoj blizini sela, sagrađena je 1445. godine, kad je utemeljena i župa Rakitnica. U njoj se dva puta godišnje slave mise, na blagdane sv. Ivana Krstitelja.
Poslije razgledavanja slijedi pedaliranje kroz vodička polja gdje nas cijelim putem prate stari suhozidi, polja maslina, vinove loze.
Kombiniranom vožnjom cesta, makadam krećemo se prema brdu Okit na kojem se nalazi crkva, a uz putna postaja nam je spomen područje Kozara.
Prva crkva na Okitu podignuta je u 17. stoljeću na temeljima još starije kapelice. Na uzdignutom položaju iznad grada, uvijek je bila na udaru neprijatelja, ali i simbol opstojnosti Vodičana i njihove jake vjere. Za Okit je vezana i nesvakidašnja priča o stablu klena koje je raslo uz crkvu i cvjetalo svake treće godine o Božiću. Godine 1951., po naredbi ondašnjih komunističkih vlasti, stablo je posječeno, ali priča je ostala živa među vjernicima. Obnovom crkve zasađeno je novo stablo klena ali čudo se još nije ponovilo.

Važne informacije:
Lokacija: Vodice
Start/kraj: Vodice
Dužina staze: 22-25 km
Težina: lagano
vrijeme vožnje: 2h15min – 2h45min

Print Friendly, PDF & Email