Park prirode Vransko jezero

Izdvojeno:

Park prirode Vransko jezero
stari grad Vrana
panoramski pogled
ručak/večera

Krenite s nama u pravu avanturu, posjetite s nama park prirode Vransko jezero.
Stazom kojom ćemo pedalirati odvesti će vas na prekrasno putovanje kroz prirodu, a
putevi, singltrackovi kojima prolazimo prikazati će vam dalmatinski krš u punom sjaju.

Naša avantura kreće podno brda Okit u Vodicama
Cijelim putem se vozimo makadamskim putevima, koja nerijetko svjedoće o mjestima prepuštenima propadanju i potajno osvojenima od strane prirode. Ove moderne ruševine nestaju iz svijesti ljudi, a tako netaknuta desetljećima, razvijaju svoju privlaćnost i čarobnu atmosferu koja priziva urbane istraživaće. Neka naselja su uspijela održati život trudom i upornošću svojih stanovnika.
Prvo naselje na našem putu je Dubrava kod Tisnog.
Naselje Tisno uz zaseok Dubrava, čine i mjesta Dazlina i Ivinj na kopnu. Kao i većina dalmatinskih naselja, Tisno ima u povijesti zacrtane borbe s Turcima. Kako nisu uspijeli odoliti njihovim navalama, narod biježi na otok.
Nakon kratkog predaha pustolovina nas vodi dalje do zaseoka Kašić kojeg srećemo na pola puta do Vranskog jezera.
Prije spuštanja do samog jezera čeka nas predivan panoramski pogled na lijepote jezera i mora gdje se pogled pruža prema Kornatskom arhipelagu.

Park prirode ‘Vransko jezero’ jedno je od 11 PP u RH. To je jezero zapravo krško polje ispunjeno vodom i rijedak primjer kriptodepresije, a ujedno je to i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Kao takvo je dom oko 235 različitih vrsta ptica.
Površina jezera je 2 metra nadmorske visine iznad površine mora, dok je dno 4 metra ispod razine mora u Parku se nalaze i brojni ostaci kulturno-povijesne baštine. Jedna od najstarijih povijesnih građevina uz jezero je kasnoantička kula “Osridak” koja datira iz 4. stoljeća.
Od vjerskih objekata najveći je “Stari grad Vrana” izgrađen je tijekom 9. stoljeća i bio je benediktinski samostan, a nakon turskog zaposjedanja vojna utvrda.
Kada istražimo PP Vransko jezero slijedi povratak prema Vodica uz laganu vožnju.

Naglasci:
Lokacija: Vodice
Polazna / završna točka: Vodice
Dužina staze: 45-50 km
Težina staze: srednje zahtjevna
Vrijeme vožnje: 3:30-4 sata

Print Friendly, PDF & Email